Kirjaudu

Itseluottamus auttoi Jasminia saavuttamaan lapsuuden unelmansa

 

Hei!

Olen Jasmin, 18-vuotias ensimmäisen vuosikurssin opiskelija. Valmistuin keväällä 2018 ylioppilaaksi Tampereen klassillisesta lukiosta ja muutin tänä syksynä Tampereelta Turkuun. Oikeustieteellinen tiedekunta oli pitkäaikaisin unelmani: olin muistaakseni 8-vuotias, kun tiesin haluavani opiskelemaan tänne. Siispä vuoden odotetuin päivä oli torstai 28.6., jolloin oikeustieteellisten tiedekuntien opiskelijavalinnan tulokset julkaistiin. Koko aamu, aamupäivä ja oikeastaan pari edellistä viikkoa kuluivat ahkeraan Opintopolun päivittämiseen. Kun tulokset lopulta ilmestyivät näkyviin, en ollut uskoa silmiäni. Ensimmäiseksi soitin äidilleni kertoakseni tuloksista. Itkin niin kovasti, että äiti luuli, että en saanut ollenkaan opiskelupaikkaa. Päällimmäisenä tunteena oli onnellisuus siitä, että kaikki hakukeväänä nähty vaiva oli ollut sen arvoista. Varsinkin tässä tapauksessa on todella antoisaa huomata, että kova työ palkitsee.

Aloitin lukemisen heti, kun pääsykoekirjat ilmestyivät postista. Minulla ei ollut mitään erityistä lukutekniikkaa: luin pääsykoekirjoja samaan tapaan kuin mitä tahansa tekstiä. Kaiken kaikkiaan luin kirjat 15 kertaa kannesta kanteen ja kertausvaiheessa kertasin ne 5 kertaa läpi. Tämä ei suinkaan ollut ennalta suunniteltu määrä, vaan aloitin kirjojen lukemisen aina uudestaan, kun olin päässyt loppuun. Tiesin entuudestaan, että minulle sopii paremmin useampi nopeammin luettu kerta kuin vaihtoehtoisesti kirjojen lukeminen vain pari kertaa hitaasti. Suosittelen lukunopeuden kannalta miettimään, miten yleensäkin toimit ja noudattamaan hyväksi havaittuja tapoja. Onneksi tiedekunnassa opiskelu eroaa merkittävästi pääsykoelukemisesta: tenttikirjallisuutta ei ehdi lukea 15 kertaa läpi eikä missään nimessä ole tarkoituskaan.

Ahkeran opiskelun ohella pääsykoekevään aikana on tärkeää muistaa myös pitää huolta psyykkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista. Lyhyen lukuajan tuoma aikapaine ja esimerkiksi pelko epätoivotusta välivuodesta aiheuttavat stressiä lähes kaikille hakijoille. Suosittelen miettimään jo valmiiksi, mitkä keinot toimivat stressin hallinnassa omalla kohdalla. Kokemukseni mukaan pääsykoestressiä lievittivät parhaiten koiran silittäminen sekä ystäviltä ja perheeltä saatu kannustus. Pääsykoelukemisen alkuvaiheessa pyrin myös harrastamaan liikuntaa muutaman kerran viikossa, mutta jouduin luopumaan tästä sairastuttuani flunssaan. Suurin haaste minulle oli juurikin lukeminen flunssassa. Suureksi harmikseni flunssa kesti kokonaiset kolme viimeistä viikkoa lukuajasta. Vaikka kaikenlaista sairastelua on syytä ennaltaehkäistä mahdollisimman tehokkaasti, ei sairastuminen ole maailmanloppu. Haluan muistuttaa, että melkein missä tahansa olosuhteissa pystyy opiskelemaan ja oppimaan tehokkaasti, jos vain löytyy runsaasti motivaatiota.

Motivaatiota ja erilaisia motivaationlähteitä keräämällä voi valmistautua etukäteen hakuprosessiin. Koska oikeustieteellisen pääsykokeeseen opiskeluun on vain rajattu määrä päiviä, kannattaa tämä aika käyttää niin hyvin kuin ikinä pystyy. Sama ajatus pätee myös itse koetilanteessa. Lisäksi on tärkeää pitää pää kylmänä: ei kannata välittää muista tiedekuntaan pyrkijöistä eikä varsinkaan suhtautua heihin kilpailijoina. Pelkästään omaan tekemiseen keskittymällä pääsee parhaimpaan lopputulokseen. Luota itseesi, osaat enemmän kuin uskotkaan!

Jasmin Tolonen