Kirjaudu

Millaista on juristin työelämä?

Hei sinä! Etkö ole vielä tehnyt lopullista päätöstä opiskelijavalinnan suhteen? Mietititkö vielä, onko oikeustieteellisen hakeminen oikea valinta? Oletko pohtinut, millaista olisi työskennellä juristin ammatissa?

Opiskelijavalintaa ei kannata tehdä pelkästään sen perusteella, mitä ainetta olisi mielenkiintoista opiskella. Opiskelijavalintaa kannattaa miettiä myös työelämän näkökulmasta, sillä opiskeluaika on loppujen lopuksi luultavasti vain murto-osa elämästäsi. Tässä vaiheessa juristin työelämä saattaa tuntua melko kaukaiselta, ja siksi päätimme haastatella kahta Turun oikeustieteellisen alumnia siitä, millaista juristin työelämä oikeastaan on.

Kuka olet?

Juliana: Olen Juliana, 30-vuotias juristi ja työskentelen lakimiehenä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeassa. Valmistuin Turun oikeustieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2015.

Mikael: Olen Mikael, 32-vuotias juristi, ja työskentelen associate-lakimiehenä asianajotoimistossa. Olen valmistunut Turun oikeustieteellisestä vuonna 2017.

Miksi alun perin hait oikeustieteelliseen? Kerro myös hakuprosessistasi.

Juliana: Hain oikeustieteelliseen, koska minua kiinnosti yhteiskunnallisesti merkityksellisen työn tekeminen, minkä lisäksi oikeustieteen maisterin tutkinnon monipuolisuus houkutteli. Erityisesti rikosoikeus veti minua puoleensa, vaikka myöhemmin päädyinkin erikoistumaan toiseen oikeudenalaan. Valmistauduin pääsykokeisiin ahkeralla lukemisella ja LexKurssien Teho-kurssin avulla. Kurssi auttoi myös osaltaan hahmottamaan sitä, kuinka paljon lukemista sisäänpääsy vaatii. Sisään pääsin ensimmäisellä yrityskerralla.

Mikael: Oikeustieteelliseen haku valikoitui ykkösvaihtoehdoksi, koska se tuntui sopivalta haasteelta, yhteiskunnalliset alat kiinnostivat ja uskoin soveltuvani hyvin alalle. Jäätyäni aiemmin yhden pisteen päähän opiskelupaikasta päätin sisäänpääsykeväänä laittaa kaiken peliin: muutin kevääksi Turkuun, luin järjestelmällisemmin ja enemmän (mutta en liikaa), panostin eri lukutekniikoihin ja kävin LexKurssien TehoPlus-valmennuskurssin. Kurssi motivoi ja rytmitti valintakokeeseen valmistautumista.

Mikä on työnkuvasi? Mitä kaikkea työpäiviisi kuuluu?

Juliana: Työhöni Fimeassa kuuluu Fimean muiden asiantuntijoiden tukeminen juridisella osaamisella. Tällä hetkellä olen puolivuotiaan vauvani kanssa vanhempainvapaalla, mutta ennen vapaitani vastuualueelleni kuuluivat esimerkiksi kliiniset lääketutkimukset, lääkkeiden luokitteluun ja markkinointiin liittyvät asiat sekä lääkealan toimijoiden valvontaan kuuluvia kokonaisuuksia. Valtaosa asiantuntijoista joiden kanssa työskentelen ovat lääketieteen tai farmasian asiantuntijoita, ja juristina tuon käsiteltäviin asioihin oikeudellista näkökulmaa. Lisäksi tehtävänäni on vastuualueillani tehdä lausuntoja esimerkiksi hallinto-oikeudelle. Työpäiväni ovat monipuolisia ja mielenkiintoisia ennen kaikkea monitieteellisen yhteistyön vuoksi. Työpäiviin sisältyy myös sopivassa suhteessa kokouksia, itsenäistä työskentelyä ja viranomaisten välistä yhteistyötä.

Mikael: Työnkuvani on neuvoa asiakkaitamme yrityskauppoihin ja muihin yritysjärjestelyihin liittyen sekä yleisissä yhtiöoikeudellisissa asioissa. Työpäivät vaihtelevat käynnissä olevista toimeksiannoista riippuen eikä kahta samanlaista päivää ole, mutta tyypillisesti ne sisältävät muun muassa transaktioihin liittyvien ja muiden asiakirjojen laadintaa, projektinhallintaa, asiakasviestintää ja -tapaamisia (tällä hetkellä virtuaalisesti) ja dokumenttien läpikäyntiä. Työpäivistä tekee mielenkiintoisia mm. työn kansainvälisyys, projektiluonteisuus ja sosiaalisuus, tiimityö osaavien kollegoiden kanssa ja se eri alojen kirjo, joilla asiakkaamme ja yrityskauppojen kohteet toimivat.

Mikä on mielestäsi parasta juristin työssä?

Juliana: Parasta juristin työssä on se, että yhdellä tutkinnolla pääsee tekemään todella monipuolisia työtehtäviä omien kiinnostuksenkohteidensa mukaisesti. Olen ollut aina erityisen kiinnostunut lääketieteestä, ja onkin hienoa, että juristina pääsee työskentelemään myös lääketieteeseen liittyvien kysymysten parissa ja näin yhdistelemään omia kiinnostuksenkohteitaan.

Mikael: Juristin tutkinnossa on parasta sen laaja hyödynnettävyys erilaisissa työpaikoissa ja eri aloilla - juristeja tarvitaan joka puolella. Työ tarjoaa monipuolisesti haastetta ja mahdollisuuksia kehittyä.

Mitä haluat sanoa oikeustieteelliseen tiedekuntaan hakevalle? Miksi hakeminen oikikseen kannattaa?

Juliana: Oikikseen hakeville haluan sanoa, että hakukeväälle kannattaa antaa kaikkensa, koska lopputulos palkitsee. Oikikseen hakeminen kannattaa, koska tutkinnon myötä on tarjolla paljon erilaisia mielenkiintoisia työpolkuja, ja käytännössä on mahdollista työllistyä lähes minkä tahansa kiinnostuksenkohteensa pariin - oli kyseessä sitten vaikka kulttuuri, ympäristöasiat tai luonnontieteet, kaikissa tarvitaan apuna myös juristeja. Ja jos et vielä oikein tiedä mistä olet kiinnostunut, tuo oikeustieteen opiskelu lisäaikaa mietinnälle vielä monta vuotta, koska erikoistumistaan ei tarvitse lyödä lukkoon aikaisessa vaiheessa.

Mikael: Panosta täysillä hakemiseen, usko itseesi ja pidä tavoite kirkkaana mielessä, hyvä motivaatio kantaa kyllä hakukevään yli ja sisäänpääsy sitten palkitsee. Aikatauluta valmistautumisesi ja pidä lukutavat monipuolisina, muista kertaaminen. Turun oikikseen hakeminen kannattaa jo pelkästään Lexin takia!