Kirjaudu

Motivaatiolla maaliin

Motivaatiota ei turhaan korosteta kun puhutaan oikeustieteelliseen hakemisesta. Vaikka pääsykoeurakka onkin vain lyhyt aika, on se sitäkin kovempi rutistus. Tällöin on tärkeää, että motivaatio on kohdillaan. Motivaatio on se tekijä, jonka takia lukupäivän jaksaa aloittaa aamulla ja seuraavanakin aamuna. Varsinkin luku-urakan aikana saattaa olla paljonkin kilpailevia huomionkohteita. Oma motivaatio ja lukeminen kilpailevat tällöin näiden häiritsevien tekijöiden kanssa. Motivaatio parantaa näin myös keskittymistä.

Kukaan ei kuitenkaan omista ympärivuorokautista motivaatiota ja kaikille tulee hetkiä, jolloin motivaatiota ei vain ole. Tällöin lukemisen aloittaminen saattaa olla vaikeaa, keskittyminen herpaantua ja muu tekeminen kuulostaakin yhtäkkiä paljon mielekkäämmältä. Siksi myös tällaisiin hetkiin on hyvä valmistautua jo ennen luku-urakan aloittamista.

Ennen kirjojen julkaisua suosittelen kirjoittamaan ylös niitä tekijöitä, miksi haluat päästä opiskelemaan oikeustiedettä. Kun motivoivat tekijät on kirjoitettu ylös, niitä voi ripotella ympäri asuntoa tai huonetta tai laittaa ne lukupöydän lähelle. Näin niitä tulee lueskeltua myös luku-urakan aikana jopa päivittäin. Kun motivaatio oli hukassa, näiden motivaatiotekijöiden lukeminen auttoi itseäni joka kerralla. Tällaiset motivaatiotekijät voivat olla mitä tahansa, mitkä vain jollain tavalla innostavat lukemaan. Yksi tekijä voi olla vaikkapa omat bolognanpunaiset haalarit tai ainejärjestön college. Itselläni motivaatiolappusiin kuului myös ajatus unelma-ammatin opiskelusta, lukemattomat mahdollisuudet ja muuttaminen Turkuun.

Luku-urakan aikana tärkeimpänä tekijänä itselle oli vertaistuki. Lähipiirissä ei välttämättä ole sellaisia ihmisiä, jotka ovat kokeneet itse saman rutistuksen tai jotka osaisivat oikealla tavalla motivoida. Valmennuskurssi oli tässä tilanteessa itselleni suurin tuki ja turva. Siellä kaikki ovat samassa tilanteessa ja osavat näin samaistua niihin hyviin ja huonoihin hetkiin, joita luku-urakan aikana kokee. Vaikka motivaatio lähteekin aina itsestä, muiden tuki ja luotto antaa varmuutta myös omaan tekemiseen. Varsinkin tällaisessa maailmantilanteessa pieni pala yhteisöllisyyttä tekee epäilemättä hyvää, kuten itsellenikin vuosi sitten.

Oma paras vinkki motivaation ylläpitämiseen luku-urakan aikana on hyvän fiiliksen ylläpitäminen. Lukemisen lisäksi on tärkeää tunnistaa oman jaksamisen rajat. Jos palautumiseen ja mielekkääseen tekemiseen ei varaa jaksamiseen nähden tarpeeksi aikaa, motivaatiota on vaikea pitää yllä koko lukuaikaa eikä paukut riitä pääsykokeeseen asti. Kannattaa ehdottomasti käyttää vain sellaisia lukurutiineja ja -keinoja, jotka sopivat itselle. Eri ihmisille sopii erilaiset keinot motivaation ylläpitämiseksi. Itsellä tehokkaimpia olivat tiukka päivärytmi, pienempien osatavoitteiden asettaminen (tehtävät ja harkkakokeet oli super hyödyllisiä tässä!) sekä vertaistuki valmennuskurssilta ja lähipiiriltä. Hyvää lukufiilis pysyi myös viimeisten tuntien kohdalla, kun tauolla oli omat tanssibileet, iso suositus!

Kovaa vauhtia mennään kohti kevättä ja haluan toivottaa kaikille hakijoille tosi isot tsempit luku-urakkaan! Nyt on hyvä aika kasvattaa motivaatiota ja laatia suunnitelmat valmiiksi haastavia tilanteita varten. Palkintona odottaa opiskelupaikka ensi syksynä!