Kirjaudu

Tämän vuoksi hain oikikseen

 

Hei sinä, joka ehkä vielä mietit, pitäisikö hakea oikeustieteelliseen. Ja myös sinä, joka olet jo valintasi tehnyt ja haluat muuten vain fiilistellä, miksi juuri oikis on huippu valinta opinahjoksi.

Pyysimme ensimmäisen vuoden opiskelijoita kertomaan, miksi ja miten he päätyivät hakemaan oikeustieteelliseen. Hakutarinoita ja syitä on varmasti yhtä paljon, kuin on oikikseen pyrkijöitäkin. Alta voit kuitenkin lukea muutamia tositarinoita siitä, miten juuri oikis on muovautunut näiden fuksien valinnaksi!

 

Pitkäaikainen haave

”Olen Laura, 21-vuiotias Nokialta lähtöisin oleva syksyn 2019 fuksi. Muistan aina, kun pienempänä pikkuveljeni esitti kotona peruukkipäistä tuomaria hakkaamassa nuijaa ja puhui siitä, kuinka hänestä tulee isona tuomari. Jossain kohtaa ala-asteen lopulla aloin sitten itse tutkia tuomarin ammattia ja sitä mitä pitäisi opiskella, että ammattia pääsisi harjoittamaan. En kuitenkaan ottanut silloista tiedonhakuani kovinkaan tosissani.

Yläasteella kuitenkin aloin kiinnostua enemmän oikeustieteellisestä ja sain myös silloiselta yhteiskuntaopin opettajaltani paljon tukea kiinnostustani kohtaan. Osallistuin muun muassa hänen järjestämälleen lakitiedon kurssille, mikä oli viimeinen varmistus siitä, että oikeustieteellinen koulutus olisi se, mitä kohti tulisin pyrkimään.

Lukion suoritin vain katse tiukasti kiinni oikeustieteellisessä. En ollut niinkään kiinnostunut opiskelusta lukiossa, koska koin sen olevan vain ”pakollinen välivaihe”. Yliopistoon hakisin kuitenkin pääsykokeella, en ylioppilastutkinnon arvosanoilla.

Lukion jälkeen päätin kuitenkin pitää välivuoden, jolloin en hakenut opiskelemaan. En kuitenkaan välivuoden jälkeen päässyt kouluun, joten käytin seuraavan välivuoden opiskellen Turun avoimen yliopiston kautta Turun oikeustieteellisen kursseja. Koen, että tämä auttoi minua ymmärtämään seuraavia pääsykoekirjoja paremmin, sillä toisen välivuoteni jälkeen yliopiston ovet aukesivat.

Nyt en enää ole niin varma toiveammatistani, kuin saatoin olla lapsena, mutta koen silti olevani oikealla polulla kohti sitä!”

 

Kolmas kerta toden sanoo

”Tervehdys! Olen Henrik, 22-vuotias Helsingistä Turkuun rantautunut vuosikurssin 2019 oikeustieteilijä. Oikeustieteellisen koulutuksen pariin hakeutuminen tuli minulle melko luonnostaan, enkä muista käyttäneeni paljoakaan aikaa pohtiessani, mihin hakeutuisin lukion jälkeen. Oikeustieteellisen koulutuksen suomat mahdollisuudet ja juristin ammattiin liittyvä arvostus eivät myöskään hankaloittaneet valintaa. Myös kauppatieteet kiinnostivat, mutta se tuntui olevan liian ”mainstream” valinta ja halusin haastaa itseäni enemmän.

Tuoreelle ylioppilaalle se haaste oli kuitenkin liikaa vielä kahtena hakukeväänä, mutta kolmas kerta toden sanoi ja ovet oikeustieteelliseen avautuivat. Odotin oikiksen alkavan heti vauhdilla niin opintojen kuin ”oheistoiminnan” osalta, mutta opintojen alkua saikin odottaa varsin pitkään syksyyn. Alussa siis jäi hyvin aikaa tutustumiselle sekä muulle kivalle puuhastelulle.

Nyt kun opinnot ovat alkaneet kunnolla, on saanut huomata, että luettavaa ja ymmärrettävää riittää kyllästymiseen saakka, mutta silti sekuntiakaan en ole katunut oikikseen pyrkimistäni. Vaikka lukeminen välillä hapottaakin, Lexin loistava yhteishenki ja kirkas tulevaisuus auttavat jaksamaan."

 

Uteliaisuus ja halu ymmärtää

”Moikka! Olen Eveliina ja alun perin kotoisin sieltä mistä puolet Turun opiskelijoista ilmeisesti tulee, eli Espoosta. Ikää minulta löytyy 21 vuotta ja opiskelen ensimmäistä vuottani Turun yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa.

Minun on vaikeaa nimetä yksittäistä syytä siihen miksi päädyin hakemaan oikikseen, mutta muistan idean lähteneen uteliaisuudesta ja halusta ymmärtää, miksi yhteiskuntamme toimii niin kuin toimii. Minulle oli myös tärkeää, että valitsemani koulutus avaisi paljon ovia ja mahdollistaisi tulevaisuudessa keskenään hyvinkin erilaisten työtehtävien tekemisen. Olen myös huomannut, että oikeustieteellisessä opiskeleminen on hyvä vaihtoehto siinäkin tapauksessa, että vaikka ei olisi vielä selvät sävelet minkälaisen uran itselleen haluaa. Koulutuksen on nimittäin hyvinkin yleissivistävä.”

 

Ammattikoulusta yliopistoon

”Olen Aki, 28-vuotias turkulaistuva helsinkiläinen. Opiskelen ensimmäistä vuotta Turun oikeustieteellisessä. Opiskeluihin vauhtia antamassa minulla on ihanan valovoimainen poika, joka pian viettää 2-vuotissynttäreitä. Nuorempana ajattelin haluavani opettajaksi tai juristiksi. Lapsuudessani kuuluin kuitenkin uskonnolliseen yhteisöön, joka oli kovin koulutusvastainen ja sen johdosta suoritin silloin vain ammattikoulun. Uskonnosta aikuisiällä erottuani tajusin yliopiston olevan vaihtoehto. Siinä vaiheessa myös tajusin, että juristin työ voisi olla minua varten. Tämä johtui siitä, että olin joutunut useaan kertaan tekemisiin oikeudellisten asioiden kanssa ja pidin niitä kertoja mielenkiintoisina. Siitä se ajatus sitten lähtikin! 

Ilman lukiota sisään tultiin rankan luku-urakan jälkeen pääsykokeella. Opiskelu on ollut juuri sitä, mitä olen toivonut. Täältä olen vihdoinkin löytänyt seuraa, joka jakaa saman mielenkiinnon oikeuteen ja sen hassun hauskoihin kiemuroihin.”

 

Poliisiksi vai oikkariksi?

”Nimeni on Enna ja olen Seinäjoelta kotoisin oleva 19-vuotias fuksi. Aloitin siis opintoni tänä syksynä Turun oikeustieteellisessä. Valmistuin ylioppilaaksi keväällä 2019. Laki on kiinnostanut minua jo nuoresta asti. Peruskoulussa olin melkeinpä varma, että minusta tulee poliisi, mutta lukion aikana urahaaveeni vaihtui kohti oikeustieteellistä.

Alan haastavuus, monipuoliset työtehtävät sekä henkilökohtainen arvostukseni alan edustajia kohtaan ovat olleet pääasiallisia syitä tähän kiinnostukseen. Suoritin lukiossa avoimen yliopiston, lukion ja opiston yhteistyössä järjestetyn ”johdatus oikeustieteelliseen” -kurssin ja se antoi tarvittavan sysäyksen alan kouluun hakemiseen. Saimme pienessä ryhmässä opetusta rikos- ja prosessioikeudesta ja huomasin, että mikään muu ala ei tuntunut itselleni yhtä sopivalta.

Minulla ei ollut vahvaa mielipidettä siitä, mihin kaupunkiin halusin opiskelemaan, joten hain kaikkiin, joissa oikeustieteellisellä oli toimipiste. Hakuhetkellä vielä muutin tilannetta hetken mielijohteesta niin, että siirsin Turun ykköseksi, enkä ole sitä katunut kertaakaan. Olen saanut paljon uusia kavereita, opiskelut ovat alkaneet hyvää tahtia ja odotan innolla tulevien vuosien mukanaan tuomia haasteita.”