Kirjaudu

Vinkkejä pääsykokeisiin valmistautumiseen

 

Tässä blogitekstissä ensimmäisen vuosikurssin opiskelija Janissa kertoo kokemuksistaan oikeustieteelliseen hakemisesta!

Heippahei kaikille oikikseen hakeville! 

Olen Janissa, 21-vuotias fuksi, ja aloitin opintoni Turun oikeustieteellisessä viime syksynä. Tämä aika mitä olen nyt oikiksessa kerennyt viettämään, on heittämällä ollut yksiä elämäni parhaimmista kokemuksista. 

Pääsin itse tiedekuntaan sisälle toisella yrittämällä, ja ajattelinkin nyt kertoa hieman vinkkejä, joista saattaa olla teille hyötyä kevään urakassa. 

Itselläni ei tullut toisena hakukeväänä mitään ahaa -elämystä, mutta koen, että suurin ero hakukeväiden välillä oli itselläni se, että keskityin enemmän omaan jaksamiseen toisena keväänä. Lisäksi panostin enemmän kertaamisen laatuun.

Ensimmäisenä muistuttaisin jokaista pitämään huolta omasta jaksamisesta. Kyllä – opiskelu ja pänttääminen ovat tärkeitä, mutta itse nostaisin myös jaksamisesta huolehtimisen yhtä korkealle tasolle, ellen jopa korkeammalle. Syökää terveellisesti, nukkukaa hyvin, käykää ulkona raittiissa ilmassa, pitäkää myös sellaisia taukoja lukupäivien aikana, jolloin ette ajattele kirjoja. Ensimmäisenä hakukeväänäni luin todella pitkiä päiviä kirjastolla, ja saatoin bussimatkoillakin kuunnella kirjoihin liittyviä juttuja puhelimesta. Näin jälkikäteen ajateltuna se ei ollut viisasta, sillä pääsykokeiden aikaan stressitasoni olivat erittäin korkealla jo pelkästään sen takia, että aivoni eivät missään vaiheessa saanut levähtää kunnolla. Joten muistakaa tasapaino levon ja opiskelun välillä! 

Toisena pointtina tuon esille sen, että on hyvä olla tietoinen siitä, että mitkä on itselle toimivia opiskelutekniikoita. Ja tähän liittyen, muistakaa keskittyä vain omaan tekemiseenne. Itse esimerkiksi luin kirjoja kevään aikana ensin suhteellisen hitaaseen tahtiin, koska se oli itselleni parempi vaihtoehto. Älkää siis keskittykö siihen, että miten, kuinka nopeasti tai millä tekniikoilla muut ihmiset opiskelevat, vaan jos tiedätte varmaksi, että jokin keino toimii itsenne kohdalla – niin jatkakaa ihmeessä sitä. Tärkeintä on löytää ne itselle sopivat keinot.

Kolmas vinkki liittyy yllättäen kertaamiseen. Sen tärkeyttä ei voi vain korostaa liikaa, joten kannattaa tehdä kertaamisesta itselleen hauskaa – käytä tekniikoita, joista itse pidät ja jotka pitävät kiinnostuksen yllä. Olen itse todella huono kertaamaan, joten käytin paljon erilaisia tekniikoita siihen, saatoin vaihdella tekniikkaa parin päivän välein niin into pysyi yllä.

Ja mikä tärkeintä, uskokaa itseenne sekä siihen, että tiedekunnan ovet aukeavat juuri teille ensi syksynä. Tsemppiä! :)

– Janissa