Pidä tasapaino pääsykoerumbassa!
Hei!
Olen Iida, 20-vuotias turkulainen ja olen nyt ensimmäisellä vuosikurssilla.
Pääsin oikeustieteelliseen tiedekuntaan toisella yrittämällä. Välivuotena opiskelin avoimessa yliopistossa muutaman oikeustieteen kurssin, lähinnä varmistaakseni ensimmäisen pääsykoefiaskon jälkeen, onko tämä varmasti minun juttuni. Avoimessa kiinnostuin oikeustieteestä entistä enemmän, ja päätin seuraavalla hakukerralla yrittää paremmin.
Hain oikikseen, sillä se vaikutti kaikista vaihtoehdoistani parhaalta. Olen aina ollut kiinnostunut monista aloista, ja minulle oli vaikeaa päättää mihin hakisin opiskelemaan. Päädyin lopulta oikeustieteeseen, sillä se mahdollistaa työskentelemisen monenlaisissa erilaisissa tehtävissä. Lisäksi olen aina ollut kiinnostunut rikoksista ja rikosoikeudesta, jota nyt pääsen opiskelemaan.
Oikeustieteelliseen hakeminen on ollut elämäni rankin urakka. Vaikka pääsykoerumba kesti nyt vain noin kuukauden, se tuntui todella pitkältä, mutta samalla aika oli loppua kesken. Ensimmäiseen pääsykokeeseen lukeminen epäonnistui, sillä en ymmärtänyt, kuinka paljon on luettava, saati että kirjat on ihan oikeasti osattava ulkoa. En ollut valmennuskurssilla, enkä loppujen lopuksi jaksanut lukea kirjat kuin kerran. Sillä lukemisella ei kuuhun menty, eikä varsinkaan oikikseen.
Tänä keväänä osallistuin LexKurssien valmennuskurssille, josta oli minulle paljon hyötyä. Sain paljon vinkkejä lukutekniikoista, ja luennoilla ja pienryhmissä sain apua kohtiin, joita en ollut kirjoissa ymmärtänyt. Luin päivittäin n.6-8 tuntia päivässä, joinakin päivinä loppua kohden luin jopa 10 tuntia. Tärkeintä oli pitää lepohetkiä ja pieniä taukoja, jotta jaksoi lukea. Toinen tärkeä seikka oli mielestäni samanlainen päivärytmi joka päivä.
Käytin useita erilaisia lukutekniikoita, joista sain valmennuskurssilla vinkkejä. Luin eri nopeuksilla; tein merkintöjä, kuten piirroksia; tein omia muistiinpanoja ja muistilappuja; yliviivasin sanoja ja lauseita eri värikoodeilla; kirjoitin pitkiä listoja ylös lapuille, ja liimasin lappuja ympäri seiniä, muun muassa vessaan ja huoneeni oveen, enkä saanut lähteä vessasta ennen kuin osasin listan pätkä pätkältä ulkoa; tein termiselityskortteja, joihin toiselle puolelle kirjoitin termin ja toiselle puolelle selityksen ja lisäksi tein valmennuskurssilta saatuja tehtäviä. Mielestäni usein eri tavoin opiskelu oli avainasemassa ulkoa opettelun kannalta. Kun oppii saman asian monella eri tavalla, luulisi jonkin niistä jäävän mieleen.
Rentoutuminen pääsykoeluvun aikana on yhtä tärkeää kuin itse lukeminen. Jos pää hajoaa, ei lukemisesta tule mitään. Itse rentouduin parhaiten ulkoilemalla ja syömällä jäätelöä. Lisäksi luku-urakan aikana tuli tv:stä Temptation Islandin 4. kausi, joka auttoi kaikessa huumorissaan rentoutumaan. Ulkoilu oli kuitenkin tärkeimmässä osassa, ja yritinkin käydä joka päivä edes pienellä kävelyllä.
Itse pääsykoetilanne oli loppujen lopuksi helpompi kuin osasin odottaa. Pääsykokeessa on tärkeintä pysyä rauhallisena ja käyttää aika hyvin. Moni epäonnistuu kokeessa liian hermostuneisuuden vuoksi. Minulle oli toisessa pääsykokeessa hyötyä siitä, että olin kokenut tilanteen etukäteen, sillä näin osa jännityksestä poistui. Ensimmäiselläkin kerralla voi kuitenkin onnistua.
Kun tulokset kesäkuun lopussa tulivat opintopolkuun, olin aivan shokissa. Tunne kun pitkäaikainen unelma toteutuu, on sanoinkuvaamattoman upea.
Pääsykokeeseen lukeminen on raskasta, mutta kaiken vaivan arvoista. Oikeustieteellisten opintojen kautta avautuu todella monipuoliset tulevaisuudennäkymät ja oikeustieteellisessä opiskelu on elämän parasta aikaa!
Terveisin Iida
Kurssille?
Etsitkö sopivaa valmennuskurssia? Meillä on aika monenlaisia, joten eiköhän täältä löydy!