Ha­ku­ta­ri­na – avoi­men väy­län kaut­ta oi­kik­seen

Oma tie oikikseen alkoi lukiossa 2017 pääsykoekevään aikana, jolloin tutustuin ensimmäistä kertaa oikeustieteelliseen kirjallisuuteen ja ylipäätään oikikseen hakemiseen. Tällöin osallistuin sen aikaiselle LexKurssien intensiivikurssille, johon kuului osaksi luento-opetus, muistiinpanot, harjoitustehtävät, kaksi harjoituspääsykoetta sekä pienryhmäopetus Kirkkotiellä. Ensimmäinen hakukerta oli opettavainen, vaikka en tiedekuntaan vielä päässytkään. Lopulta jäin pisteen päähän Lapin yliopistosta. Olin itsestäni ylpeä ja koin, että onnistuin kaikesta huolimatta hyvin. LexKurssien tarjoama tuki oli hakuprosessissani erityisen tärkeä. Pääsykoekirjat tuntuivat ensimmäistä kertaa oikikseen hakevalle vierailta, mutta kurssin tarjoama opetus ja materiaalit auttoivat pääsykoekirjojen ymmärtämisessä. 

Ensimmäisen hakukerran jälkeen ajattelin, että käytän välivuoteni hyödyllisesti ja edistän pääsyäni tiedekuntaan. Kartoitin kesällä vaihtoehtoja ja päädyin hakemaan Turun kristilliseen opistoon, jossa vietin vuoden oikiksen linjalla. Opistovuosi tarjosi lisää tutustumista oikiksen materiaaleihin avoimen yliopiston opintojen ja opiston omien kurssien kautta. Sain vuoden opistossa opiskelun jälkeen kerättyä kasaan 27 opintopistettä avoimen opintoja.

Opistovuoden ja intissä vietetyn vuoden jälkeen päätin jatkaa avoimen opintoja, koska opintopisteitä oli kertynyt opistossa opiskelemisen jäljiltä. Tästä oli hyvä jatkaa opintopisteiden kerryttämistä oman aikataulun mukaisesti. Avoimen yliopistolla oli tarjolla kursseja reilusti, joten piti vain valita kurssit, jotka halusi suorittaa. 

Jatkoin avoimen opintojen parissa vielä toisen vuoden, jonka jälkeen pääsin tiedekuntaan sisälle avoimen väylän haun kautta 14 muun hakijan kanssa. Lopulta päästessäni sisään tiedekuntaan, minulla oli kasassa yhteensä 121 opintopistettä mukaan lukien kieli –ja viestintäkeskuksen opintoja ja joitain satunnaisia valinnaisia opintoja. Oikiksen perusteiden opinnoista minulta uupui ainoastaan kolme kurssia.

Parasta avoimessa opiskelussa oli ehdottomasti opiskelun vapaus ja oma aikataulutus opintojen kanssa. Kurssien osalta on valinnanvaraa, joten niitä voi suorittaa oikeastaan milloin itselle sopii. Samalla vie kokoajan opintoja eteenpäin, koska opinnot avoimessa yliopistossa hyväksiluetaan tiedekuntaan päästyä. Tällä hetkellä olen erikoistumisjaksolla ainoastaan syyslukukauden tiedekunnassa opiskelun jälkeen. Voi siis sanoa, ettei aika välivuosina mennyt ollenkaan hukkaan. Samalla materiaaleihin tutustuu, mikä edistää mahdollisuuksia pärjätä pääsykokeissa, mikäli tavoite on päästä sitä hakureittiä kautta sisään.

Avoimen väylän kautta hakiessa on myös mahdollista tavata samanhenkisiä ihmisiä ja ystävystyä heidän kanssaan. Itse ystävystyin hakijakaverini kanssa ja pääsimme lopulta molemmat väylän kautta sisään aloittamaan yhdessä fuksisyksyn keväällä 2021. Tätä ennen olin myös ehtinyt ystävystyä monien tiedekuntaopiskelijoiden kanssa, kun kurssit avoimessa järjestetään osaksi integroidusti yhdessä tiedekuntaopiskelijoiden kanssa. 

Jälkeenpäin, kun tarkastelen hakuprosessiani, voin olla tyytyväinen. Vaikka tiedekuntaan pääsyyn kului aikaa viisi vuotta, niin en koe, että aikaa olisi mennyt millään tavalla hukkaan. Koen, että pääsin tiedekuntaan juuri oikeaan aikaan. Jokaisen hakuprosessi on yksilöllinen – joku saattaa onnistua ensimmäisellä kerralla pääsykokeessa ja joku saattaa onnistua viidennellä kerralla. Lopulta tämä on yhdentekevää. Tärkeintä joka tapauksessa on pysyä motivoituneena ja nähdä tavoite kirkkaana mielessä. Neuvona pystyn sanomaan sen, että kannattaa ottaa kaikki apu avoimin mielin vastaan ja pysyä positiivisena hakuprosessin aikana. Niin kuin aiemmin totesin, niin LexKurssit tarjoavat valtavan suuren avun hakijalle. LexKurssien pääsykokeisiin valmentavalle kurssille osallistuessa pääsee tutustumaan jo etukäteen tiedekunnan opiskelijoihin, joka on kurssien tarjoama ainutlaatuinen mahdollisuus. 

Nähdään fuksisyksyllä 2022!

-Joonatan

Kurssille?

Etsitkö sopivaa valmennuskurssia? Meillä on aika monenlaisia, joten eiköhän täältä löydy!

Katso valmennuskurssimme