Harjoittele myös pääsykoetta!

Moi!

Minä olen Severi Nordlund, 21-vuotias paljasjalkainen turkulainen. Hakiessani opiskelemaan, pistin Turun ensimmäiseksi hakuvaihtoehdoksi ja onnekseni syksyllä ei tarvinnut pakata muuttolaatikoita ja vaihtaa kaupunkia, vaan jatkoin vaikuttamista Suomen kauneimmassa kaupungissa. Yläasteesta lähtien olen ollut kiinnostunut yhteiskunnasta ja sen ilmiöistä ja jatko-opintojen osalta vaakakupissa olivat valtiotieteellinen ja oikeustieteellinen. Perinpohjaisen pohdinnan jälkeen päädyin oikeustieteelliseen, sillä tutkinnon antamat työllistymisvaihtoehdot vaikuttivat mielenkiintoisimmilta. Hain oikeustieteelliseen ensimmäisen kerran keväällä 2016, heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen, mutta silloin onni ei ollut puolellani ja jouduin jäämään välivuodelle. Jälkeenpäin ajateltuna välivuosi oli erittäin miellyttävä: ehdin tekemään töitä, säästämään rahaa ja matkustelemaan. Keväällä 2017 pääsykoerumba oli taas edessä. Edellinen kevät oli pakottanut minut pohtimaan opiskelutyylejäni ja lähdinkin luottavaisin mielin painimaan kirjojen kanssa. Valmennuskurssi tukenani, sain kuukauden aikana tankattua kirjat sen verran hyvin mieleen, että Opintopolku näytti vihreää valoa 26.6.2017. Harmikseni edessä oli vielä varusmiespalvelus, jonka takia pääsin aloittamaan opinnot vasta elokuussa 2018.

Hakiessani keväällä 2017, minulla oli n. 5 viikkoa lukuaikaa. Olin ottanut lomaa töistä, jotta voisin keskittyä pääsykokeeseen 100-prosenttisesti. Tässä hieman statistiikkaa pääsykoelukemisesta:

  1. lukemista n. 9 tuntia päivässä 5 viikon ajan = 315 tuntia
  2. kahvia n. 2 pannua päivässä = 87.5 litraa kahvia
  3. vapaapäiviä 0x0=0

Omatoimisen opiskelun lisäksi olin valmennuskurssilla, joka toi suuren tuen lukemiselle. Suurimman hyödyn koin saavani harjoituspääsykokeista, joita järjestettiin kolme oman kurssini aikana. Harjoituspääsykokeista näki oman kehityksen, mikä motivoi jatkamaan eteenpäin. Valmennuskurssilla jaettu materiaali (tiivistelmät kirjoista ja tehtävävihot) helpottivat kirjojen sisäistämistä ja antoivat esimerkkejä mahdollisista pääsykoekysymyksistä. Oma vinkkini pääsykoelukemiseen on, että pitää löytää tasapaino vapaa-ajan ja lukemisen välillä. Oma tapani oli aina lukupäivän jälkeen tehdä kävelylenkki ja kuunnella voimabiisiäni (Bon Jovi – Living on a prayer). Voimabiisikävelyn jälkeen pyhitin aikaa tyttöystävälle, kavereille, liikunnalle ja välillä jopa bileille. Sisäänpääsy ei jää yhdestä pitkäksi venyneestä illasta kiinni.

Itse pääsykoepäivä oli täynnä ahdistusta, stressiä ja jännitystä. Kaikki sanovat, ettei viimeisenä aamuna kannata enää lukea, mutta myönnän lukeneeni koko aamun ja vielä pääsykoepaikallakin. Saatuani pääsykokeen eteeni, jännitys helpotti hieman, sillä kokeessa oli samoja kysymyksiä, joita olin tehnyt harjoituspääsykokeissa ja tehtävävihossa ja tuntui siltä, että kaikista kysymyksistä tiesi edes jotain. Stressi alkoi vasta siinä vaiheessa, kun huomasin, että minulla on puolitoista tuntia aikaa jäljellä ja puolet kokeesta tekemättä (yhteensä aikaa on 5 tuntia). Pääsykokeessa kannattaa aikatauluttaa tekeminen järkevästi, ettei aika lopu kesken. Oma vinkkini pääsykokeeseen on, että jos kokeessa on aineistotehtäviä, se kannattaa tehdä ensimmäisenä. Aineistotehtävässä vastaukset annetaan tekstissä ja kyseessä on, periaatteessa ilmaiset 10 pistettä, jos vain jaksaa panostaa vastaukseen. Kokeen päätyttyä fiilikset olivat ristiriitaiset: olin antanut kaikkeni, mutta en uskonut, että se riittäisi. Voin myöntää päästäneeni muutaman onnenkyyneleen saatuani tiedon sisäänpääsystä.

Opiskelu ja elämä LEXin jäsenenä on ollut valehtelematta elämäni parasta aikaa. Tänä syksynä opinnot eivät ole vielä vieneet ylivoimaisesti aikaa ja on ollut mahdollisuus osallistua aktiivisesti LEXin järjestämään toimintaan. Tapahtumaa on ollut paljon ja fuksiporukka on pitänyt tiiviisti yhtä myös vapaa-ajalla. Olen osallistunut myös LEXin jalkapallojoukkueen Bootlexin toimintaan. Tänä syksynä sijoitumme hopealle yliopiston välisessä turnauksessa. Summasummarum ihan törkeen siistiä!

Terveisin

Severi

Kurssille?

Etsitkö sopivaa valmennuskurssia? Meillä on aika monenlaisia, joten eiköhän täältä löydy!

Katso valmennuskurssimme