
Lukio vs. yliopisto oikisopiskelijan näkökulmasta
Lukio vs. yliopisto oikisopiskelijan näkökulmasta
Kun siirryin lukiosta yliopistoon opiskelemaan oikeustiedettä, koin melkoisen kulttuurishokin. Olin kuullut jo yliopistossa opiskelevilta kavereilta, miten yliopistossa opiskelu eroaa lukiosta, mutta vasta käytännössä ymmärsin, kuinka suuria erot todella ovat. Tässä postauksessa kerron omista kokemuksistani ja siitä, miten opin sopeutumaan uudenlaiseen opiskelutapaan.
Vaikka lukion sanotaan usein olevan itsenäistä, yliopistossa itsenäisyys korostuu vielä merkittävämmin. Yliopistossa vastuu opiskelusta on täysin itsellä eikä kukaan vahdi sitä, onko tentin varannut tai luentodiat avannut. Myös opiskelun syvällisyys ja intensiivisyys oli itselleni yllättävää. Oikeustieteen tenttikirjat ovat usein pitkiä ja paksuja, mutta aiheen mielenkiintoisuus tekee lukemisesta mielekkään. On ihanaa opiskella alaa, josta on todella kiinnostunut. Lukiossa taas bilsan ja matikan opiskelu tuntui itsestäni niin tylsältä ja vastenmieliseltä; onneksi oikiksessa ei niitä opintoja ole tarvinnut.
Yliopisto-opiskelussa intohimo omaa alaa kohtaan toimiikin mielestäni suurena rikkautena kun ei yhtään tekisi mieli opiskella. Lukiossa saattoi pärjätä ilman intohimoa opiskeltavaan aiheeseen, mutta yliopistossa se auttaa jaksamaan haastavina hetkinä. Myös tenttivastaukset yliopistossa ovat oma taiteenlajinsa. Aluksi on turhauttavaa huomata, että tenttivastaukset eivät tuo haluttua arvosanaa, vaikka mielestään on vastannut oikein. Yliopistossa arvostelu on tiukempaa, ja hyvän arvosanan saaminen vaatii enemmän mitä lukiossa, sillä “säälipisteitä” ei ole jaossa.
Myös sosiaalinen elämä koulun ja opiskelun ulkopuolella on saanut täyskäännöksen. Lukiossa moni tuttu saattoi tulla samalta yläasteelta tai olla kotoisin ainakin samasta kaupungista, mutta yliopistossa kaikki ovat eri puolilta Suomea ja tulevat erilaisista taustoista. Oikeustieteellisessä erityisesti fuksisyksy on täynnä tapahtumia, ja ainejärjestötoiminta tuo yhteisöllisyyttä. Kavereita on helppo saada, mutta samalla vastuu myös sosiaalisesta elämästä on itsellä – kukaan ei järjestä sitä puolestasi, kuten lukiossa ehkä vielä tehtiin.
Siirtymä lukion ja yliopiston välillä voi tuntua isolta harppaukselta, mutta se on myös todella palkitsevaa. Oikeustieteen opinnot ovat haastavia, mutta samalla ne antavat valtavasti uusia näkökulmia ja kehittävät ajattelutaitoa. Oman kehityksen huomaa kyllä opintojen edetessä. On hyvä muistaa, että jokainen opiskelupäivä yliopistossa luo pohjaa tulevalle juristin uralle, joka totisesti motivoi jatkamaan vaikeimpina päivinä.
-Satu, Kurssiassistentti
Kurssille?
Etsitkö sopivaa valmennuskurssia? Meillä on aika monenlaisia, joten eiköhän täältä löydy!