Pyhitä kevääsi lukemiselle!

Heippa!

Täällä kirjoittelee Christel Vialen ja olen 21-vuotias ensimmäisen vuosikurssin opiskelija Turun oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Heti opiskelupaikan saatuani tiesin, että ei ole kahta kysymystä siitä, muutanko kotikaupungistani Espoosta Turkuun unelmieni opiskelupaikan perässä. Sopeutuminen Turkuun alkoi heti fuksiviikolla, kun huomasin, että iso osa muistakin opiskelijoista täällä Turussa on kotoisin pääkaupunkiseudulta ja tuttuja tuli vastaan ihan vain kaupungilla kävellessäni. Turku onkin osoittautunut mainioksi opiskelijakaupungiksi!

Lukion jälkeen minulla oli yksi välivuosi, ja toisella yrittämällä ovet oikeustieteelliseen tiedekuntaan aukesivat myös minulle. Päätös oikikseen hakemisesta selkeni itselleni vasta aivan lukion loppumetreillä, enkä ole katunut päätöstäni hetkeäkään. Monipuolinen koulutus, kiinnostus oikeudenmukaisuutta kohtaan sekä lukuisat uramahdollisuudet saivat minut kiinnostumaan oikeustieteellisestä ja lopulta hakemaan sinne.

Haastava hakuprosessi ja alhaiset sisäänpääsyprosentit ovat varmasti useimpien hakijoiden mielessä ennen hakukevättä ja sen aikana, mutta niitä ei kannata stressata liikaa, vaan tärkeintä on keskittyä omaan tekemiseen ja niihin asioihin, joihin voi oikeasti itse vaikuttaa. Olin itse päättänyt ennen kirjojen ilmestymistä, että pyhitän kevään lukemiselle, joten jätin työt ja harrastukset vähemmälle luku-urakan ajaksi. Luin päivässä alkuun noin 6-8 tuntia ja siitä kasvatin tuntimäärää noin 10-12 tuntiin kokeen lähestyessä. Aloitin lukemisen aamulla ja luin iltakuuteen, jonka jälkeen kävin urheilemassa joko kuntosalilla tai koripalloharjoituksissa ja palasin kotiin klo 9 jälkeen, jolloin kertasin vielä päivän aikana opitut asiat. Ensimmäisellä hakukerrallani yritin lukemisen lisäksi käydä töissä, valmentamassa ja koripalloharjoituksissa säännöllisesti ja se koituikin lopulta kohtalokseni, enkä pääsykokeessa osannut vastata oikeastaan mihinkään kysymykseen kunnolla. Myös kertauksen tärkeys selvisi minulle vasta ensimmäisen hakukerran jälkeen, joten painotan sitä nyt teille kaikille hakijoille: muistakaa kertaus joka ikinen päivä, vaikka se tuntuisi kuinka raskaalta tahansa. Joka ilta lyhyt ja tehokas kertaus päivän aikana opiskelluista asioista oli itselläni merkittävä ero ensimmäisen ja toisen hakukerran välillä ja uskon sen olleen ratkaiseva tekijä, miksi ensimmäisellä yrittämällä en päässyt sisään ja toisella onnistuin. Pidin päivässä useita pienempiä taukoja, jolloin menin esimerkiksi lyhyelle kävelylenkille tai ihan vain rentouduin hetkeksi. Tiesin, että kotona lukeminen sopii itselleni parhaiten ja siksi en opiskellut kirjastossa lainkaan, mutta tärkeintä on kuitenkin löytää itselleen se paras ja tehokkain tapa opiskella. Itse en pitänyt kokonaisia vapaapäiviä ollenkaan, mutta välillä viikonloppuisin saatoin tavata ystäviäni ja pitää illan vapaata lukemisesta. Tärkeää onkin muistaa opiskelemisen lisäksi myös tehokkaat tauot ja vapaa-aika, oppiminen on huomattavasti tehokkaampaa silloin!

Uskon, että valintakoe on suurimmalle osalle hakijoista erittäin stressaava päivä, ja niin se oli myös itselleni. Tärkeintä on muistaa yrittää nukkua mahdollisimman hyvin edellisenä yönä ja pitää itsensä rauhallisena pääsykoepäivänä. En suosittele kirjojen avaamista enää pääsykoeaamuna, sillä oman kokemukseni mukaan se vain lisää stressiä ja saattaa jopa haitata kokeeseen valmistautumista. Itse valintakokeessa kannattaa aluksi silmäillä koe pikaisesti läpi, lukea tehtävänannot huolella ja aloittaa itselleen helpommista tehtävistä, jotta varmasti pääsee hyvään alkuun kirjoittamisessa.

Oikikseen hakeminen oli yksi elämäni parhaista päätöksistä. Pääsykoekevät aiheuttaa todennäköisesti paljon stressiä, mutta tärkeintä on pitää motivaatiota yllä koko kevään ajan ja muistuttaa itseään siitä, miksi hakee oikikseen. Itse kirjoitin ylös kaikki asiat, jotka motivoivat minua ja pidin sitä esillä varsinkin silloin, kun tuntui, ettei lukemisesta tule yhtään mitään. Kannattaa muistaa, että tällaiset tuntemukset ovat varsin tavallisia jossain vaiheessa kevättä ja niistä pääsee kyllä yli!

Superisti tsemppiä teille kaikille hakijoille, te pystytte siihen!

Kurssille?

Etsitkö sopivaa valmennuskurssia? Meillä on aika monenlaisia, joten eiköhän täältä löydy!

Katso valmennuskurssimme