Viisi vinkkiä oikiksen pääsykokeeseen valmistautumiseen
Moikka! Olen Essi, Turun oikiksen fuksi ja kerron teille hyödyllisiksi kokemiani vinkkejä liittyen oikiksen pääsykokeeseen valmistautumiseen. Käytin näitä keinoja erityisesti viimeisellä hakukerrallani eli viime keväänä, jolloin oveni oikikseen avautuivat.
- Valmistaudu hyvin etukäteen
Tässä vaiheessa kevättä on vielä hyvin aikaa valmistautua lukuprosessiin ja suunnitella esimerkiksi omaa opiskeluaikataulua. Lukusuunnitelmasta voi tehdä jo etukäteen pohjan esimerkiksi Excelillä tai ihan perinteisesti käsin. Ohessa kuva oman lukusuunnitelmani pohjasta, jonka tulostin ja johon kirjoitin myöhemmin käsin esimerkiksi sen, mitä kirjaa luen minäkin päivänä. Käytin värikoodeja erottamaan päivät, jolloin oli valmennuskurssin luento, ja päivät, jolloin pystyin käyttämään koko päivän itsenäiselle opiskelulle. Lukusuunnitelman muuttuminen lukuprosessin edetessä on tavallista, joten siksi ei kannata tehdä pysyviä merkintöjä heti alussa.
Kannattaa miettiä etukäteen myös päiväkohtaista aikataulua eli mihin kellonaikoihin aiot lukea ja miten usein aiot pitää taukoja. Lisäksi voit suunnitella paikkaa, jossa aiot opiskella. Sijoita opiskelupiste rauhalliseen tilaan ja valmistele itsellesi hyvä pöytä sekä mukava tuoli, jossa jaksat istua pitkään. Tässä vaiheessa kevättä kannattaa vielä ehdottomasti ladata akkuja ja rentoutua kunnolla. Suosittelen myös pikkuhiljaa muuttamaan unirytmin sellaiseksi, mitä olet suunnitellut noudattavasi lukuprosessin aikana.
- Löydä tehokas opiskelutekniikka
Eri ihmisille toimii erilaiset tavat oppia, joten on ehdottoman tärkeää, että tiedät itsellesi parhaat keinot omaksua tietoa. Jos et ole vielä selvittänyt sinulle tehokkainta opiskelutekniikkaa, se kannattaa tehdä viimeistään nyt. Kokeile, opitko parhaiten esimerkiksi pelkällä lukemisella vai tarvitsetko lisäksi muita keinoja, kuten kuuntelemista tai käsillä tekemistä. Voit kokeilla tiedon omaksumista esimerkiksi muistiinpanoja tai mindmapeja tekemällä, alleviivaamalla tai siten, että selität asian ääneen kaverille. Monille toimii myös erilaiset muistitekniikat ja -säännöt, ja esimerkiksi Quizlet on hyvä sovellus käsitteiden ja termien opetteluun. Useimmiten tehokkain tapa oppia on yhdistellä useita erilaisia opiskelutekniikoita.
- Luota itseesi
Lukuprosessi on lyhyt mutta sitäkin raskaampi ajanjakso, jossa niin henkinen kuin fyysinenkin jaksaminen on koetuksella. Uskallan väittää, että lähes jokainen hakija tuntee jossain vaiheessa prosessia epätoivon ja osaamattomuuden tunteita. Yleistä on myös itsensä vertailu muihin hakijoihin sekä panikoiminen siitä, kun joku sanoi Jodelissa lukeneensa ensimmäisen päivän jälkeen kaikki kirjat kahdesti läpi. Siten on tärkeää, että keskityt prosessin aikana omaan tekemiseesi ja luotat siihen, että omat opiskelutekniikkasi toimivat juuri sinulle parhaiten. Muista myös, että laatu korvaa määrän! Toinen voi lukea 12 tuntia päivässä, mutta ei välttämättä opi yhtään enempää kuin toinen, joka lukee 4 tuntia päivässä.
- Kertaa oppimaasi
Kertaamisen tärkeyttä oppimisen tehosteena ei voi korostaa liikaa. Olen varma, että kertaamiseen panostaminen oli yksi merkittävimmistä seikoista, jotka auttoivat minua onnistumaan pääsykokeessa. Kertaamista voi tehdä monella eri tavalla, mutta tärkeintä on se, että kertaaminen on aktiivista aivotyöskentelyä sen sijaan, että ainoastaan silmäilee kirjan sivuja. Tehokkain omista kertauskeinoistani oli laatia lukemisen ohella kysymyksiä kirjojen aiheista, joihin sitten vastasin illalla lukemisen jälkeen. Hyviä keinoja olivat myös selittää asia omin sanoin ääneen sekä kirjan sisällysluettelon perusteella tekstin muistelu. Suosittelen kertaamaan aamuin illoin: aamulla edellisen päivän asiat ja illalla kuluneen päivän asiat – siten jokainen aihe tulee kerrattua ainakin kaksi kertaa.
- Keskity omaan jaksamiseen ja hyvinvointiin
Pääsykokeisiin lukiessa aikaa työpöydän ääressä vierähtää useita tunteja, joten on äärimmäisen tärkeää, että lukuprosessin aikana huolehdit omasta jaksamisestasi. Muista syödä säännöllisesti ja terveellisesti. Voit esimerkiksi syödä joka päivä tiettyyn aikaan, jolloin syömisestä syntyy rutiini eikä se unohdu. Nuku riittävästi ja ylläpidä säännöllistä unirytmiä. Suosittelen myös taukojumppaa: käy vaikkapa kävelemässä korttelin ympäri tai tanssi hetki lempimusiikin tahdissa – jaksat taas huomattavasti paremmin! Pyhitä myös jokaisesta päivästä itsellesi vapaa-aikaa, jolloin teet jotain ihan muuta kuin opiskelet. Voit myös päättää, että esimerkiksi sunnuntaisin luet vain puolikkaan päivän ja rentoudut lopun ajan.
Lukuprosessi on stressaavaa aikaa, joten tärkeää on, että oma pää pysyy kasassa. Pieni mental breakdown on kuitenkin normaalia ja haitatonta, kunhan sen jälkeen pystyy taas jatkamaan opiskelua täysillä. Sellaisina hetkinä, kun tuntuu että lukemisesta ei tule mitään eikä mikään tieto jää päähän, kannattaa suosiolla pitää tauko (voit esim. nukkua päiväunet tai käydä lenkillä) tai lopettaa lukeminen sen päivän osalta siihen. Lukuprosessi ei kaadu yhteen vapaapäivään, joten tärkeää on, että kuuntelet itseäsi.
Jälkeenpäin ajateltuna pääsykokeisiin valmistautuminen oli mukavaa ja siihen aikaan on hauskaa palata taas tänä keväänä, tällä kertaa valmennuskurssitutorin roolissa. Lukuprosessi on lyhyt, vain noin kuukauden mittainen ajanjakso, joten sen ajan kannattaa jaksaa antaa kaikkensa! Super isot tsempit kaikille hakijoille kevääseen, toivottavasti nähdään ensi syksynä Calonialla 🙂
Kurssille?
Etsitkö sopivaa valmennuskurssia? Meillä on aika monenlaisia, joten eiköhän täältä löydy!