Kolmas kerta toden sanoi!

Morjesta!

Olen Joel Ettanen, 20-vuotias miehenalku ja Turun oikiksen fuksi. Alun perin olen kotoisin Suomen Ateenasta eli Jyväskylästä ja juuri opiskelujen perässä muutin Turkuun. Oikikseen pääsin kolmannella hakukerralla, enkä omista muuta korkeakoulutaustaa, kuin pari avoimen yliopiston kautta käytyä oikeustieteellisen kurssia.

Se, miksi alun perin päätin hakea oikikseen, oli pitkällisen ajatusprosessin tulos. Yläasteella aloin jo pohtimaan vaihtoehtoja, jolloin huomasin, että yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat enemmän kuin esimerkiksi luonnontieteet. Lukiossa alkuperäinen idea oikeustieteelliseen hakemisesta vahvistui. Myös suvussamme on juristeja, joka omalla tavallaan vaikutti ja helpotti valintaani.

Pidän ensimmäistä hakukertaani lähinnä harjoituskertana. Otin kyllä lukemisen tosissaan, mutta en ollut varma lukutekniikoista ja olin vain liian laiska selvittääkseni juuri minulle sopivat tekniikat. Jäinkin loppujen lopuksi 10 pisteen päähän opiskelupaikasta. Toiseen kertaan valmistauduin hieman paremmin ja kävin pyörähtämässä intissä välivuotena. Selvitin talvella etukäteen lukutekniikoita ja analysoin hieman viime kevään virheitä. Tuloksena toiselta hakukeväältä oli kuitenkin 2 pistettä vajaa opiskelupaikka oikiksesta. Kolmanteen kertaan lähdinkin sitten sillä asenteella, että kyseessä on viimeinen hakukertani. Muutin ronskisti lukutekniikoita ja lisäsin lukumääriä. Otin myös koko lukuajan kestävän valmennuskurssin lukemisen rinnalle ja muutin Helsinkiin lukemaan. Luin noin 10 tuntia päivässä riippuen tietysti siitä, oliko kyseisenä päivänä valmennuskurssiopetusta. Lukuajan lyhyyden vuoksi en pitänyt lainkaan kokonaisia vapaapäiviä vaan pari kevyempää päivää.

Parhaana vinkkinä lukemiseen pidän yleisesti sitä, että on itselleen tarpeeksi vaativa ja yleisesti periksi antamaton. Kun kerran prosessin tekee kunnolla, sitä ei varmasti tarvitse toistaa seuraavana keväänä. Lisäksi haluan painottaa kertaamisen tärkeyttä. Itse luin noin viiden sivun pätkiä, ja kertasin heti perään asiat muistelemalla sitä, mitä olin juuri lukenut. Lisäksi kertasin joka aamu edellisen päivän lukemiset. Välillä saatoin edetä juuri 5 sivua tunnissa, joka oli turhauttavaa. Kertaaminen vaatiikin ennen kaikkea kärsivällisyyttä, mutta minun kohdallani pidän sitä ratkaisevana erona kaikkien hakukeväiden välillä. Toinen tärkeä lukutekniikka minulle oli kirjojen yliviivaaminen tusseilla. Se auttoi ehdottomasti hahmottamaan tärkeitä asioita kirjoissa.

Noin 1,5 kuukauden lukemisen jälkeen kokeen koittaessa olin mielestäni antanut kaikkeni, jolloin kokeeseen oli helppo mennä, vaikka tietysti jännitti. Koetilanne on stressaava ja epämiellyttävä joka tapauksessa, mutta jos on lukenut kunnolla, sen huomaa kyllä kokeessa. Minulle kävi juurikin niin, sillä joka tehtävä vaikutti siltä, että osasin vastata jotain. Suosittelen olemaan kokeessa koko sen keston ajan ja käyttämään ajan viisaasti. Jos joku tehtävä meinaa tökkiä, kannattaa siirtyä seuraavaan ja yrittää vaikeampaa myöhemmin uudestaan. Lähdin itse kokeesta hyvillä mielin, mutta kaikkeni antaneena, joten olo oli odotettavastikin tyhjä. Kun tulokset tulivat, oli olo epärealistinen, mutta toisaalta tiesin lukeneeni niin hyvin kuin mahdollista, joten osasin jopa hieman odottaa sisäänpääsyä ykkösvaihtoehtooni, eli Turkuun.

Lex Ry on tosi aktiivinen ainejärjestö, jonka toimintaan olen jo hypännyt mukaan tekemällä erilaisia nakkivuoroja esimerkiksi kerhotilamme narikassa. Lisäksi lähdin mukaan ainejärjestön jalkapallotoimintaan, BootLexiin. Voitimmekin tänä syksynä hopeaa yliopistosarjassa. Vielä tämän lisäksi olen kiinnostunut SkimbaLex-toiminnasta, joka on siis ainejärjestön lasketteluklubi. Vaihtoehtoja mielekkääseen toimintaan olisi vaikka muille jakaa!

Opinnot oikiksessa koostuvat aika pitkälti oikeudenalojen perusteista, sekä kielen ja viestinnän opintokokonaisuuksista. Lisäksi on mahdollista ottaa oman valinnan mukaan muita opintoja. Opinnot ovat lähteneet näin alkuun aika pehmeällä laskulla käyntiin, mutta tiedossa on avoimen opintojen kautta, mitä tuleman pitää. Suurimpina eroina lukion opintoihin ovat lukemisen laajuus ja omatoimisuus opinnoissa.

Lopuksi haluisin sanoa vielä sen, että oikikseen hakeminen voi tuntua haastavalta ja pääsykokeeseen 10 tuntia päivässä lukeminen jopa hieman hullulta, mutta sitä ei kannata säikähtää. Joten lukekaa keväällä tehokkaasti ja pitäkää pää kylmänä niin nähdään varmasti syksyllä ekoissa bileissä!

Kurssille?

Etsitkö sopivaa valmennuskurssia? Meillä on aika monenlaisia, joten eiköhän täältä löydy!

Katso valmennuskurssimme