Kurs­sias­sa­rin tsem­pit vii­mei­sel­le vii­kol­le

Moikka!

Täällä kirjoittaa Venla, toinen kevään 2022 kurssiassareista. Monen kanssa olemmekin jo varmasti tavanneet kurssien tai ainakin AssariPostin merkeissä, ja on ollutkin erityisen mukava huomata kuinka paljon motivoituneita hakijoita LexKursseilla tänä vuonna on. Tänään alkoi viimeinen viikko ennen pääsykoetta ja muistakaa, vaikka viikko voi tuntua lyhyeltä ajalta, todellisuudessa se on erittäin pitkä aika oppimisen kannalta. Monia teistä varmasti mietityttää se, mitä tällä viimeisellä viikolla oikein pitäisi tehdä tai mihin olisi tärkeä keskittyä juuri nyt viimeisellä viikolla. Mielestäni tärkeintä on, ettei kuluta omia voimavaroja loppuun, sillä on erittäin tärkeää, että pääsykoepäivänä jokainen teistä on täydessä iskussa ja valmiina näyttämään oman osaamisensa. Viimeinen viikko kannattaa pyhittää kertaamiselle, jos kuitenkaan kaikki asiat eivät vielä ole hallussa ei tämä haittaa ollenkaan, sillä vielä on aikaa oppia. Olette varmasti viimeisten viikkojen aikana oppineet paljon ja kirjat alkaakin olla jokaisella hallussa pääpiirteittäin. On tärkeää tiedostaa, että kukaan ei voi osata kaikkea. Viimeinen viikko kannattaa suunnitella siten, että kertaa kirjat läpi ja keskittyy etenkin pykälien tarkkaan ulkoa opetteluun. Tärkeää on myös jättää aikaa lepäämiselle, sillä asiat saavat aivan uuden perspektiivin hyvin nukutun yön jälkeen. Edellisenä päivänä vaikealta tuntunut asia saattaakin muuttua aivan ilmiselväksi asiaksi seuraavana päivänä, jonka olettekin varmasti huomanneet tämän kevään aikana. Seuraavaksi kerron teille muutaman hyvän vinkin viimeiselle viikolle, mutta muistakaa kaikki vinkit ei toimi kaikilla, joten on hyvä tunnistaa ne itselle tärkeimmät ja tehokkaimmat keinot oppia ja kehittää omaa osaamista.

Kertaus

Kertauksen merkitystä ei voi koskaan korostaa liikaa. Viimeisellä viikolla kertauksen merkitys on todella isossa roolissa, koska pääsykokeessa täytyy osata hyvinkin yksityiskohtaisesti asioita ja hallita laajaa kokonaisuutta. Ulkoa opettelu perustuu kertaamiselle, ja yleensä asiat jääkin mieleen paremmin muutaman lukukerran jälkeen. Etenkin ulkoa opettelussa lakien ja käsitteiden toistaminen on tärkeää ja monen toiston jälkeen huomaatkin, että osaat esimerkiksi lain ulkoa. Jotta asiat jäisivät mieleesi, muista kerrata asiaa moneen kertaan. Sisällytä viimeistään nyt lukusuunnitelmaasi aikaa kertaamiselle.

Ulkoaopettelu

Pääsykokeessa on hyvä osata etenkin lait ja käsitteet hyvin yksityiskohtaisesti. Ulkoa opettelu kannattaa aloittaa tarpeeksi ajoissa, jotta on mahdollista hallita tarvittavat asiat. On myös hyvä tiedostaa, ettei kaikkea voi tai pidä osata. Pääsykokeessa ei tarvitse eikä ole mahdollistakaan osata kirjojen jokaista asiaa. On tärkeää tunnistaa kirjoista ne aiheet/kohdat, jotka ovat tärkeämpiä kuin toiset ja keskittyä näiden tärkeiden asioiden ulkoa opetteluun. Luennoitsijat ovat varmasti tuoneet esille kirjojen tärkeimpiä kohtia, jotka ovat erittäin tärkeä osata kokeessa. Hyvä lukusuunnitelma ja järjestelmällisyys lukemissa auttaa teitä hallitsemaan mahdollisimman laajaa kokonaisuutta. Ulkoa opettelu voi tuntua puuduttavalta, mutta tällöin on hyvä ottaa lukemisen tueksi erilaisia oppimistekniikoita. Ulkoa opettelun tueksi voi keksiä esimerkiksi omia muistisääntöjä. Etenkin erilaisia listoja on hyvä opetella käyttämällä hyväksi listan asioiden alkukirjaimia. Myös muistikortit ja ääneen toistaminen on hyvä apu ulkoa opetteluun.

Vapaapäivä ennen pääsykoetta

Suosittelen pitämään pääsykoetta edeltävän päivän vapaana tai edes osittain vapaana. Pyhittäkää päivä täysin itsellenne ja tehkää omia lemppari asioita. Käy esimerkiksi vanhempien luona, sovi treffit ystävän kanssa tai nauti omasta seurasta lemppari sarjan parissa, vaikka koko päivän. Koen ainakin itse, että yksi vapaapäivä antaa niin paljon enemmän kuin se, että vielä viimeisenä iltana kertailisi pääsykoemateriaaleja. Pääsykoepäivänä on erittäin tärkeää, että jokainen teistä pystyy antamaan parhaansa, ja yksi vapaapäivä ei pilaa kenenkään onnistumista pääsykokeessa.

Mun oma vinkki teille on, että pyrkikää mahdollisuuksien mukaan säilyttämään myös viimeisellä viikolla se hyvä fiilis lukemisen suhteen. Jokainen teistä on tehnyt ihan valtavan työn näiden viikkojen aikana, joten voitte varmasti luottaa omaan osaamiseenne. Älkää tuhlatko energiaa pohtimalla sitä mitä ette vielä osaa, vaan keskittykää siihen mitä jo osaatte. Viimeisen viikon aikana tarkoituksena on kerrata edellisten viikkojen aikana opittuja asioita. Pyrkikää kehittämään viimeistään nyt itsellenne sellainen motivaatio, jonka avulla pääsykoepäivänä jokainen teistä pääsee näyttämään parhaansa pääsykokeessa. Jokaisella hakijalla on mahdollisuus päästä oikikseen, mikä onkin tässä prosessissa ihan parasta. Jokaisella on mahdollisuus pukea ensi keväänä bolognan punaiset haalarit päälle, jos siihen vain itse uskoo. Haluankin nyt sanoa teille jokaiselle ihan valtavat tsempit viimeiselle viikolle ja uskokaa itseenne!

Valtavasti tsempaten,

Venla, kurssiassistentti

Kurssille?

Etsitkö sopivaa valmennuskurssia? Meillä on aika monenlaisia, joten eiköhän täältä löydy!

Katso valmennuskurssimme